top of page
  • MPC

Coaching: "Det var som en ventil, hvor jeg kunne komme ærligt ud med alt det, der fyldte hos mig.”

Henrik Birk Larsen oplevede det samme som rigtig mange andre: både privat og på jobbet havde opgavebunken i indbakken det med at vokse hurtigere end udbakken kunne følge med. Gennem et coachingforløb fik han værktøjer til at blive både mere fokuseret, effektiv og struktureret.- Jeg har hus, have, bil, kone, to børn og en karriere, og pludselige nåede jeg et punkt, hvor jeg hverken arbejdsmæssigt eller privat følte, at jeg kom rigtigt i mål med noget af det, jeg gerne ville.


Sådan lyder det fra 34 årige Henrik Birk Larsen, der er seniordual på Scandlines-færgen Copenhagen, der sejler mellem Gedser og Rostock.


- Jeg havde følelsen af at have rigtig mange projekter igang, men uden at føle, at jeg blev rigtig færdig med dem. Jeg fik aldrig den der følelse af succes ved at komme i mål, og jeg savnede nogle værktøjer til at blive mere struktureret.


I foråret 2019 besluttede han sig derfor til at prøve et coachingforløb hos Fritz Ganzhorn.


Arbejdspres og usikkerhed

Henrik Birk Larsen har sejlet som dual siden 2012 og har været med på Copenhagen siden indsættelsen på ruten i 2016. Han er leder og sikkerhedsleder ude om bord, og bunken af arbejde blev bare højere og højere.


- Sådan var det også privat. Når jeg kom hjem, skulle jeg jo forholde mig til familien og alt det, der foregår på hjemmefronten, og jeg havde en masse projekter, ombygninger og andre ting, jeg gerne ville, siger han.


- Jeg havde høje forventninger til mig selv og til mit hjem, og det var ikke altid de forventninger var lige godt afstemt med familien, siger Henrik Birk Larsen, der bor på et lille landsted ved Svendborg, og hvor ukrudtet bare blev ved med at vokse.


- Jeg ville gerne bliver bedre til at styre de her projekter, og arbejdsmæssigt var der nogle ting, der fyldte meget rent mentalt; forholdet til min chef og et ønske om at vise, at jeg kunne løfte de opgaver jeg fik. Jeg var også igang med en krævende lodsprøve, hvor det hele tilmed foregik på tysk. Jeg havde rigtig mange jern i ilden og frygtede lidt, at det kunne udvikle sig til stress.


Nye vinkler på kendte udfordringer

- Jeg har et sommerhus ved Roskilde Fjord, og her mødtes jeg med Fritz Ganzhorn og holdt den ene samtale. Det var en god idé. Det var rart, at Fritz var villig til at flytte sig ind i en zone, der var tryg for mig; det gav en god ramme for vores samtale.


Under coachingforløbet udviklede samtalen sig meget bredt, og Henrik Birk Larsen lægger vægt på, at dialogen var åben, ærlig og tillidsfuld.


- Det er svært at nævne et konkret værktøj, men det at få vendt nogle ting og blive udfordret med nogle gode spørgsmål gjorde, at jeg fik sat nye vinkler på de problemstillingen jeg gik og tumlede med.


Han fik ikke nogen facitliste gennem coachingforløbet, men et fortrolig samtaleforløb, hvor han kunne vende de ting, der pressede ham.


- Det var ligesom en ventil. Jeg fik mulighed for at tale om noget, som jeg ikke kunne tale med andre om. Enten fordi de “andre” var en del af problemstillingen, eller fordi de ikke på samme måde som Fritz har indsigt i dynamikkerne på en maritim arbejdsplads.


Fandt en god vej frem

Coachingforløbet satte nye tanker igang, og Henrik Birk Larsen fik truffet nogle beslutninger om, i hvilken retning han ville bevæge sig. Han fik også grebet nogle af de mange bolde, han havde oppe i luften.


- Jeg følte, at jeg fik luft. Også fordi der var nogle ting, der blev afsluttet. Jeg fik færdiggjort min lodsprøve og nogle projekter derhjemme. Og hvor jeg før måtte sidde med sikkerhedsarbejdet på overtid, fik jeg planlagt min tid anderledes, så jeg nu kan udføre mit sikkerhedsarbejde og andre administrative opgaver bedre, mens jeg samtidig sejler vagt, siger han.


- Min oplevelse er, at et coachingforløb er en god vej til at få sat ord på de frustrationer, man går med nogle gange. Det samme gælder, når man i en travl hverdag skal finde svar på nye udfordringer: hvordan tackler man for eksempel det at gå fra at være medarbejder til pludselig at være mellemleder? siger Henrik Birk Larsen.


- Vigtigst af alt er det dog at have en person at tale med i fortrolighed, og som kan hjælpe en til at sætte ord på sine udfordringer og finde en god vej frem. Det kan jeg helt sikkert anbefale andre at benytte sig af.

Comments


bottom of page